Werkwijze

Het onderzoek
Omdat de oorzaak zich overal in het lichaam kan bevinden, zal de osteopaat na een uitvoerig vraaggesprek een lichamelijk onderzoek starten. Daarbij wordt gezocht naar bewegingsbeperkingen in de schedel, het bewegingsapparaat en de organen. Door deze verschillende bevindingen bij elkaar te voegen komt hij tot een osteopatische diagnose.

Op grond van de osteopatische diagnose begint dan de behandeling. Doordat de behandeling zich toespitst op het herstellen van de normale beweeglijkheid begint deze niet altijd op de plaats waar de pijn is. Laat u zich hierdoor niet van de wijs brengen, uiteindelijk betreft het een allesomvattende behandeling. Indien blijkt dat de klacht geen indicatie vormt voor osteopathie, wordt u doorverwezen naar uw huisarts.

De behandeling
De behandeling bestaat uit handgrepen die de beweeglijkheid bevorderen. Het is een zachte behandelmethode hoewel soms gemanipuleerd (gekraakt) wordt. Doordat de behandeling zacht is, is deze ook geschikt voor baby’s en pasgeborenen. De behandeling duurt 45 minuten.

Na de behandeling
Na het beƫindigen van de behandeling kunt u zich moe voelen en merken dat u een behandeling heeft ondergaan. Drink voldoende water om uw lichaam te spoelen. U krijgt wellicht ook (voedings)adviezen mee die belangrijk zijn voor het herstel. Tussen de afspraken ligt vaak een behoorlijk lange periode. De reden daarvoor is dat het zelfhelend vermogen van Uw lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen. De aard van de klacht speelt natuurlijk ook een rol bij het faseren van de behandeling.

Grenzen osteopathie
Osteopathie is toepasbaar bij alle leeftijden en een breed scala aan klachten. Het is geen tovermiddel dat alle klachten doet verdwijnen. Ziektes zoals acuut reuma, diabetes en extreme degeneratieve ( structurele ) aandoeningen zijn geen indicatie voor osteopathie.